Buvęs Romano Polovinsko namas, Italijos pasiuntinybė

Adresas: Kauno m. sav., Kaunas, Vydūno al. 13

Romanas Polovinskas buvo verslininkas, statybų bendrovės „Mūras“ savininkas. Pats savininkas šiame name negyveno, pasistatė kitą namą K. Donelaičio g. ir Gedimino g. sankryžoje. Šiame name, kuris buvo pramintas „rangovo Polovinsko rūmais“ gyveno Polovinsko šeima, jų giminės. Tuo tarpu Vydūno alėjoje pastatyta vila 1927-1940 m. buvo nuomojama Italijos pasiuntinybei.

Objektas pastatytas 1926-1927 m., pagal inžinieriaus Antano Breimerio projektą. Name buvo įrengti 2 butai iš 8 kambarių, kiekviename aukšte po 4 kambarius. Stogas buvo numatytas skardinis (valminis), sienos mūrinės, iš plytų, su centriniu šildymu, vandentiekiu ir kanalizacija. Inžinierius namui parinko priemiesčio vilos įvaizdį – aukštas mansardinis stogas, kolonomis suformuotas atviras prieangis, balkonas su terasa.[1]

1926 m. ši Žaliakalnio teritorija išgyveno gana spartų augimą. Savininkas sklypą nusipirko nuomojamų butų statybai. Buvo numatyti 3 sklypo užstatymo etapai. Visgi, pirmajame name įsikūrusi Italijos pasiuntinybė norėjo didelio erdvaus kiemo, tad kitus etapus savininkui teko nutraukti. Italijos pasiuntinybė šioje Vydūno al. atkarpoje buvo įsikūrusi visą pirmosios nepriklausomybės laikotarpį. Italija buvo viena iš šalių turėjusių nuolatinę atstovybę Kaune.

Polovinsko nuomininkai buvo reiklūs. Pasiuntinybei pageidaujant 1936 m. prie esamo namo dviaukštis buvo pastatytas priestatas su garažu. Projektą parengė inžinierius Bronius Vaškelis. Priestato antrajame aukšte įrengta salė su didele uždara terasa, didelė virtuvė, keltuvas indams kilnoti, rūsys vynui. Užsakovų reiklumą patvirtina ir 1936 m. gautas skundas Kauno savivaldybei: „... prie miegamųjų kambarių langų, kitoje tvoros pusėje yra išeinamosios vietos kito namų savininko. Karštesnėmis vasaros dienomis negalima atidaryti langų, nes neša baisi smarvė ir begalės musių lenda pro langus. ...“[2]

1941 m. šiame name buvo įsikūręs antisovietinis Lietuvos aktyvistų frontas (LAF). Sovietmečiu buvo įvairios įstaigos. Šiuo metu priklauso privačiam savininkui.

 

Paulius Lazauskas │2021-01-06



[1] Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas, Vilnius: Lapas, 2016, p. 125

[2] KRVA, f. 218, ap. 2, b. 4951, l. 13

Architektai / Inžinieriai:
Stiliai:
Metai:
1926 - 1927
Teritorijos:
Atgal į sąrašą