Kazokiškių Švč. Mergelės Marijos Nugalėtojos bažnyčios mūrinė varpinė

Adresas: Elektrėnų sav., Kazokiškių k. (Kazokiškių sen.)

Kazokiškių bažnyčios mūrinė varpinė yra vienas iš šios bažnyčios šventoriaus erdvinės-tūrinės kompozicijos elementų. Dabartiniai bažnyčios komplekso pastatai statyti skirtingais laikotarpiais. Mūrinė bažnyčia pagal parengtą architekto Augustino Kosakausko projektą pastatyta 1780−1790 m., šventoriaus vartai – XIX a. II p.[1], o mūrinė varpinė pastatyta tarpukariu.

Algimanto Miškinio duomenimis, seniausia kol kas turima bažnyčios nuotrauka yra 1904−1905 m. (fotografas A. Daukša). Kazokiškių bažnyčia bebokštė, vienanavė; jos architektūra saikingų, primenančių renesansą, ankstyvojo klasicizmo formų su baroko elementais, kaip ir būdinga XVIII a. paskutinio ketvirčio sakraliniams pastatams[2]. Tokia ji išliko iki šių dienų. Bažnyčios varpinė tuo metu buvo medinė, kvadratinio plano; ji minima 1891 m. bažnyčios vizitacijos aktuose[3]. Mūrinė varpinė suprojektuota tik 1937 m., inžinieriaus Bernardo Žintelio[4].

Statybos inspekcija reikalavo, kad prie projekto būtų pridėta bažnyčios nuotrauka, norėdama įsitikinti, jog varpinė dera prie bažnyčios[5]. Projektas patvirtintas 1938 m. kovo 2 d.

B. Žintelis varpinę suprojektavo su laidojimo patalpa rūsyje. Tačiau statant buvo atlikti pakeitimai. Dabartinė varpinė sudaryta iš kelių tūrių: dviejų tarpsnių kvadratinio plano bokšto ir vieno aukšto  stačiakampio dvišlaičio priestato.

Varpinės bokšto pirmajame tarpsnyje esantis portalas apjuostas arka. Virš stačiakampių dvivėrių durų į arką įterptas švieslangis. Tarpsnius skiria karnizinė trauka. Viršutinės bokšto dalies fasadinės angos arkinės, dengtos žaliuzių tipo medinėmis grotelėmis. Bokšto viršuje – banguojantis karnizas. Viršūnė dengta šalmu, virš jo kyla kryžius. Projekte varpinės rytų fasade buvo numatyta dekoratyvinė arkinė niša su kryžiumi. Tačiau šis sumanymas įgyvendintas tik priestato šoniniuose fasaduose.

Silvija Slaminskienė



[1] Miškinis, A. Rytų Lietuvos miestai ir miesteliai. Vilnius: Savastis, 2002, kn. 1, p. 346–347.

[2] Lietuvos architektūros istorija. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1994, t. 2, p. 413; 293.

[3] Kazokiškių Švč. Mergelės Marijos Nugalėtojos bažnyčia. Iš Elektrėnų dekanato sakralinis paveldas. Vilnius: Savastis, 2008, p. 91.

[4] Lietuvos centrinis valstybės archyvas (LCVA). F. 1622. Ap. 4, b. 729, l. 68.

[5] Ibid, l. 66-68.

Architektai / Inžinieriai:
Metai:
1938
Teritorijos:
Atgal į sąrašą