Druskininkų vila Maironio g. 16

Adresas: Druskininkų sav., Druskininkų m., Maironio g. 16

Druskininkų tarpukario laikotarpio vilų kompleksą Maironio g. papildo ir 16 numeriu pažymėta vila[1], artima šveicariško stiliaus kurortų medinės architektūros pastatams. 

Vieta. Pastato trapecijos formos teritorija (0,23 ha) yra Maironio g. šiaurinėje pusėje. Pastarąją iš pietų riboja Maironio g., iš rytų – skverelis, esantis tarp objekto korpusų, iš šiaurės – parkas, kiek tolėliau – stambus spygliuočių masyvas, prieš kurį plyti 0,32 ha vizualinės apsaugos zona, o vakarų pusėje – gretimos kultūros vertybės (Maironio g. 14) teritorija. Vila yra vakarinėje teritorijos dalyje, pagrindiniu fasadu orientuota į Maironio g., apsupta vejų, gėlynų, dekoratyvinių augalų, pėsčiųjų takų, grįstų betoninėmis plytelėmis, taip pat sklype gausu pušų ir klevų.

Istorija. Vila statyta 1926 m., iki šių dienų ji buvo daug sykių remontuota, jos fasadai ne kartą perdažyti, kai kur pakeista jų puošyba. Pirminė objekto paskirtis – vila „Imperial“; iš pradžių ji buvo poilsinė, veikianti tik vasaros sezono metu, o šiuo metu tai „Dainavos“ sanatorijos korpusas su miegamaisiais kambariais ir „Širdelės“ kavine pirmame aukšte.

Architektūra. Rąstinės vilos stogas daugiašlaitis, dengtas skarda. Pastatas yra dviejų aukštų su mansarda, kurios pastogę puošia profiliuoti stogakraščiai ir sunertos stoglentės. Vila kampinio plano, asimetrinės kompozicijos, rytinėje dalyje – du mezoninai su aukštais mansardiniais stogais, vakarinėje dalyje į kiemo gilumą – XX a. 7-ojo dešimtmečio statybos dviejų aukštų mūrinis ūkinės paskirties pastatas.

Vilos abiejų aukštų patalpos išdėstytos analogiškai, vyrauja koridorinė sistema abipus perėjimo (koridoriaus), skiriasi tik virš salės rytinės dalies antrame aukšte įrengta atvira terasa. Objekto viduje yra trys laiptinės: rytinėje, šiaurinėje ir vakarinėje dalyse, laiptų turėklai iš tekintų baliustradų.

Pastato fasadai itin žaismingo silueto, puošti ažūriniais drožiniais. Pietinio fasado pietvakarinį kampą ryškina rizalitas su aukštu stačiakampiu bokšteliu. Pietrytinio kampo palangės plokštumos gausiai dekoruotos mediniais pjaustiniais. Balkonų kiaurapjūvėse tvorelėse, stulpus tvirtinančiose gembėse suformuotos voliutos ir „S“ raidės motyvas. Rytinį fasadą į du tarpsnius dalija antrame aukšte esanti siaura terasa, apjuosta baliustradine tvorele, o vientisumo jam suteikia pusapskritės arkos motyvas, pasikartojantis pirmo aukšto salės ir platesnio mezonino langų formose bei dekore.

Vertinimas. Pastatas kartu su kitomis Maironio g. vilomis sudaro harmoningą, žaismingą architektūrinę kompoziciją, turizmo infrastruktūros sistemoje vertingą kultūriniu, pažintiniu ir poilsio požiūriu. Vasaros ir žiemos sezonais vilose įsikuria vaikų stovyklos, nuolatos teikiamos nakvynės paslaugos miesto svečiams. Tai bene vienas iš jaukiausių istorinių urbanizuotų kampelių visame kurorte, deja, pramogų turizmo sektoriaus plėtros objektai (šiuo atveju – Druskininkų „Akvaparkas“) neišvengiamai priartėja ir „paliečia“ šių zonų kamerinę erdvę.

Viltė Migonytė

 


[1] Vila 1982 m. LTSR KM kolegijos nutarimu įtraukta į saugomų kultūros paminklų sąrašus, o 1999 m., paskelbta saugomu ir įrašyta į LR nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Metai:
1926
Atgal į sąrašą