Kalvarijos Talmudo mokykla – rabino namas

Adresas: Marijampolės sav., Kalvarijos m. (Kalvarijos sen.), Sodų g. 16

Talmudo mokykla – rabino namas – trečiasis Kalvarijos sinagogų komplekso pastatas. Jis stovi sklypo gilumoje, tarp abiejų sinagogų (arčiau žieminės sinagogos), lygiagrečiai joms, pagrindiniu šiaurvakarių fasadu atgręžtas į Sodų gatvę. Jo pastatymo metai nežinomi. 1857 m., kai L. Salkovskis atliko Kalvarijos žydų maldos namų apmatavimus, buvo apmatuotas ir panašaus dydžio pastatas. Tačiau neatitinka nei jo plano struktūra nei langų skaičius. 1845–1862 m. tarp žydų kahalui priklausančių pastatų minima sinagoga ir mūrinė mokykla[1]. Gali būti, kad mūrinė mokykla – tai dabartinis Talmudo mokyklos pastatas, kuris vėliau buvo perstatytas. Sprendžiant iš pastato architektūros, jis galėjo būti pastatytas istorizmo laikotarpiu, tarp 1865 ir 1900 m.

Pastatas vientiso tūrio, vienaukštis, su pastoge, dengtas dvišlaičiu šiferio stogu. Sienos sumūrytos iš plytų, netinkuotos, cokolis akmens mūro. Planas stačiakampis, su laiptais vidurinėje dalyje. Pagrindinis fasadas simetriškas, su rizalitu vidurinėje dalyje; portalas su dvivėrėmis medinėmis durimis, apjuostas raudonų plytų apvadais su užkarpomis. Fasado ir rizalito kampus akcentuoja mentės su įdubomis, rizalito viršuje kyla stačiašlaitis skydas, kuriame įkomponuota šešiakampė Dovydo žvaigždė (raudonų plytų). Angų sąramų viršutinė dalis kiek išlenkta ir aprėminta plačiais plytų apvadais su raktais; apatinė langų dalis paryškinta iškiliomis plokštumomis su įdubomis. Fasado viršų juosia platus frizas su modiljonų imitacija ir karnizas, sumūrytas iš trijų plytų eilių. Fasadui originalumo ir žaismingumo teikia dvispalviai dekoro elementai, sumūryti iš raudonų ir geltonų plytų bei įvairių formų įdubos. Kiti fasadai paprastesni, sumūryti iš geltonų plytų, netinkuoti, su kiek išlenktomis langų sąramomis. Talmudo mokykla – rabino namas – originalus istorizmo laikotarpio „plytų“ stiliaus pastatas.

Į rytus nuo rabino namo, kairiajame Šešupės krante, stovi žydų pirtis. Ji kampinio L raidės plano, sumūryta iš plytų, netinkuota. Varšuvos Senųjų aktų archyve saugomas 1867 m. gegužės 13 d. Kalvarijos žydų bendruomenės narių  prašymas leisti jiems pasistatyti naują pirtį, kadangi senoji yra avarinės būklės[2].

Be čia paminėtų žydų bendruomenei priklausiusių pastatų, Kalvarijoje yra išlikusios senosios žydų kapinės, kuriose gausu antkapių.

Marija Rupeikienė



[1] Archiwum Glowny Akt Dawnych. Warszawa. CWW KP vol. 1815.

[2] Ibid., KRSW vol. 4857.

Teritorijos:
Atgal į sąrašą