Palangos pliažo persirengimo kabinos

Adresas: Palanga

Jei kiti tarpukario Lietuvos kurortai savo svečius nuo seno viliodavo poilsiu jaukiose miškų paunksmėse ar modernėjančiomis balneologinėmis procedūromis, mineralinėmis versmėmis, tai pajūrio kurortų centras – Palanga, nebuvo įsivaizuojamas be maudynių saulėtuose paplūdimiuose. Šilkinio smėlio ruože dar prieš Pirmąjį Pasaulinį karą vasaras leisdavo gausybė turistų, todėl jų maudynių poreikius turėjo tenkinti ir kruopščiai apgalvota aplinka. Nuo to laiko, kuomet Tiškevičių pastangomis pradėjo formuotis Palangos poilsio tradicijos, kurortą siekta paversti „poniška vasarviete”[1], lygiagrečiai ėmė vystytis ne tik miestelio architektūra, bet ir kurtis savita pajūrio pliažų infrastruktūra bei elgesio juose taisyklės.

Palangoje prieš karą nebuvo bendrų maudyklių. „Tas, kuris būtų anuomet išdrįsęs pageidauti bendro maudymosi, neatidėliojant būtų buvęs išvežtas į bepročių namus arba čia pat nuteistas įmesti į amžinai degančią pragaro ugnį [...]. Vadinasi, anais laikais žmonės buvo nebegėdžiai, geri ir drovūs...”.[2] Kaip minima 1933 metų spaudoje, dar prieš karą Palangos paplūdimiuose buvo gausu persirengimui skirtų kabinų. Daugelis iš jų – be durų, su viduje įrengtais suolais ir stalais. Tiesa, baimintis dėl nepadoraus vyrų ir moterų elgesio viešoje vietoje nebuvo pagrindo: „[…] kai pakildavo balta vėliava – į pajūrį rinkdavosi vyrai, o kai raudona – vyrai turėjo iš vandens kraustytis ir skubėti namo. – Tada čia užviešpataudavo moterys. […] Gražiosios drąsiai rodydavo savo klasiškąsias linijas, o Viešpaties nuskriaustosios bei gero peno sudarkytos, slėpdavosi nusirengimo būdelėse”[3].

Įdomu tai, jog tuo metu buvo ypač populiarios persirengimo kabinos „ant žemaitiškų ratų”[4]. „Jomis maudydavosi ypatingai delikatni ir opūs sutvėrimai. Būdavo taip: sutvėrimas pasisamdo sau tokią būdą, užsidaro joje, o žemaitis, pakinkęs arklį, įveža jį į vandenį”[5]. Po kurio laiko, būdelėje esantis žmogus pakviesdavo varovą ir būdavo parvežtas atgal į krantą.

Deja, tarpukario Palangoje šių egzotiškų privačių maudynių namelių jau nebuvo. Juos pakeitė modernus maudyklių paviljonas su restoranu ir laisvalaikio bei pramogų kompleksu. Kurorto saule pajūry poilsiautojai mėgavosi trijuose pliažuose: šiaurinėje pusėje – moterų pliažas, pietuose – bendrasis (šeimyniškos maudyklės), kiek toliau – vyrų pliažas. 

Viltė Migonytė

 


[1] Palangos maudyklės seniau ir dabar. In: Lietuvos aidas. Nr. 183 (1855), 1933 m. rugpjūčio 16 d., p. 8.

[2] Ibid, p. 8.

[3] Ibid, p. 8.

[4] Ibid, p. 8.

[5] Ibid, p. 9.