Buvusi Kauno skrybėlių dirbtuvė „Mada”

Adresas: Mapų g. 7, Kaunas

Autentiškas Mapų gatvės užstatymas sunyko dar XVIII a. Sklypas (kuriame vėliau pastatytas namas nr. 7) iki XIX a. pab. buvo tuščias ir tęsėsi tarp Mapų ir M. Daukšos gatvių. Prie pastarosios tuo metu stovėjo valdai priklausę mediniai pastatai. 1897 m. žemės sklypą nusipirko E. Tverskis ir tais pačiais metais pasistatė mūrinį dviaukštį namą su įvaža į kiemą prie (Mapų gatvės) bei dar du mūrinius pastatus - sandėlį ir fligelį kieme[1].

XX a. pr. sklypą su visais pastatais įsigiję Ginamai suremontavo mūrinį namą, stovėjusį prie gatvės. 1930 m. pakeisti įlinkę balkiai bei nugriauti iš kiemo pusėje įrengti mediniai laiptai ir galerijos, o taip pat nutinkuotas fasadas[2]. Po kelių metų (1933-aisiais) šio namo pirmojo aukšto šiaurinėje dalyje atidaryta skrybėlių dirbtuvėlė Mada”, į kurios pataltas buvo patenkama iš įvažos.

Dirbtuvės savininkai skelbė, jog tai buvo pirmoji lietuviška vyriškų skrybėlių manufaktūra. Čia stovėjo vandens presas, elektrinis motoras, įspaudimo mašina, glanc mašina, dulkių kamera, šilta džiovykla, katilas, stalai siuvimo mašinos ir kiti gamybai būtini prietaisai.

Įrenginėjant gamybines patalpas pagrindinis pastato fasadas nebuvo keičiamas. Dirbtuvės brėžinius (mechanizmų išdėstymą) parengė statybos technikas J. Martynaitis. Prieš pradedant gamybą archyviniuose šaltiniuose teigiama, jog dirbtuvių patalpa šviesi, tik būtina perstatyti suirusius pečius, nudažyti šviesiai sienas ir lubas bei pastatyti ugnies gesintuvą.

Raimonda Rickevičienė


[1] KAA, I-61, ap. 2, b. 6329.

[2] KAA, F-218, ap. 2, b. 4508.

 

Architektai / Inžinieriai:
Metai:
1897 - 1933
Teritorijos:
Atgal į sąrašą