Tarpukario tekstilės įmonės Laisvės alėjoje ir Nepriklausomybės aikštėje

Adresas: Laisvės alėja, Kaunas

Kaip ir būdinga tarpukario Europos sostinėms, pagrindinė prekybinė arterija – Laisvės alėja – pasižymėjo didele įvairių komercinių įstaigų gausa ir įvairove. Su tekstilės pramone vienaip ar kitaip buvo susijusios net aštuoniasdešimt keturios čia veikusios įmonės.

Gausiausiai šioje teritorijoje buvo įvairaus pobūdžio „manufaktūros“ (tekstilės gaminių) parduotuvių – 1933 metais jų priskaičiuojamos dvidešimt trys. Be to, čia veikė ir viena šios srities gamybinė įmonė (Oskaro Trejaus fabrikas). Laisvės alėjoje buvo daug skrybėlių parduotuvių ir (arba) dirbtuvių – ketvirtojo dešimtmečio pirmojoje pusėje jų veikė net devyniolika (penkios iš jų – moteriškų skrybėlių parduotuvės) ir siuvyklų (iš šešiolikos čia veikusių siuvyklų, trylika orientavosi į moteriškų rūbų gamybą, o likusios trys – į vaikiškų). Tarp kitų Laisvės alėjoje tuo metu veikusių įmonių, vertėtų paminėti penkias rankdarbių krautuves, tris baltinių dirbtuves (ir vieną parduotuvę), keturias mezginių ir/arba trikotažo dirbtuvėles/krautuves ir dvi gorsetų (korsetų) dirbtuves.

Tuometiniame 63-ajame alėjos pastate buvo įsikūrusi Morducho Vokerio kaklaraiščių dirbtuvė, o su keletu kitų, čia paminėta veikla užsiėmusių firmų, Laisvės al. 24 name veikė kaspinų ir šniūrų gamybos įmonė „Venus“[1].

Paulius Tautvydas Laurinaitis

 

 


[1]  Visas Kaunas 1932-1933. Adresų knyga. Kaunas, 1932.