Tarpukario tekstilės įmonės M. Daukšos gatvėje

Adresas: M. Daukšos g., Kaunas

M. Daukšos gatvėje nuo seno telkėsi tekstilininkai. Žinoma, kad jau  XVIII a. čia veikė didelė dalis Kauno siuvyklų ir audyklų. Tarpukariu ši gatvė išliko viena pagrindinių tekstilininkų arterijų senamiestyje – buvo mėgstama amatininkų ir tekstilės gaminiais prekiaujančių verslininkų. Šioje gatvėje veikė dvidešimt devynios manufaktūros parduotuvės, iš kurių trijose tekstilės gaminiais prekiauta urmu. Čia taip pat buvo įsikūrusios keturios mezginių ir trikotažo dirbtuvėsBasės Gurvičienės kojinių dirbtuvės ir  Levino Geršono baltinių dirbtuvėLėjos Veržbaliauskienės siuvykla. M. Daukšos gatvėje veikė daugiausiai kaklaraiščių dirbtuvių Kauno mieste. Iš aštuonių Kaune buvusių net penkios – E. Beileso, Portucheso, „Gauto“, „Luxus“ ir „Elegant“ – kaklaraiščių dirbtuvės telkėsi šioje gatvėje, atkarpoje į šiaurę nuo Vilniaus gatvės.

M. Daukšos gatvėje buvo įsikūrusi G. Charašo špagatų ir virvių parduotuvė – vienintelė įstaiga Kaune prekiavusi tokia produkcija. Šioje senamiesčio gatvėje telkėsi ir dauguma Kauno trikotažo gaminių parduotuvių – jų XX a. ketvirtajame dešimtmetyje buvo dešimt. Čia veikė „Sport“, „Trikolit“, „Matne“ trikotažo dirbtuvės.

Iš viso šioje nedidelėje gatvelėje tarpukariu galima priskaičiuoti daugiau kaip šešiasdešimt su tekstilės pramone susijusių įmonių.

Renata Kilinskaitė

 

Metai:
1918 - 1940
Reikšminiai žodžiai:
Atgal į sąrašą