Mokytojų sąjungos vila Zarasuose

Adresas:

Kaip ir daugelis kitų tarpukario Lietuvos poilsiaviečių, Zarasai savo kurortinį statusą de facto įtvirtino XX amžiaus 4 dešimtmečio 2-oje pusėje. Nuo 1935 metų intensyvesnės miestelio statybos apėmė tiek infrastruktūros tobulinimo, tiek visuomeninių bei kurortinių pastatų darbus[1]. Jau šiemet savivaldybės pradėti ruošti darbai ir realūs užsimojimai rodo Zarasus žengiančius kurortų šeimon[2].

Gan įprastas tarpukario kurortuose reiškinys – įvairių Lietuvoje tuo metu veikusių organizacijų ir sąjungų poilsinių, vilų, sanatorijų statybos, kurių nariai turėjo išskirtines reabilitacijos sąlygas. Vien Palangoje 4-ame dešimtmetyje savo vilas įkurdino Lietuvos karo invalidų sąjunga (Karo Invalidų sanatorija), Lietuvos karininkai (Karininkų ramovė) ir policija (Policijos klubo sanatorija) ir kt. Tuo tarpu Lietuvos Šveicarija tarpukariu praminti Zarasai patraukė Mokytojų profesinės sąjungos dėmesį, nuo 1926 metų 10 skyrių vienijusios daugiau kaip 1000 narių. Beje, ši organizacija priklausė Lietuvos profesinių sąjungų Centro Biurui, kuris būrė net 18 šakinių organizacijų[3].

1935 metais inž. Feliksas Bielinskis parengė sąjungos pastato projektą[4], o po metų netoli Margučių kaimo, pušynėly pradėta statyti mokytojams poilsio vila[5].

Medinės, dviejų aukštų, netaisyklingo plano vilos architektūra būdinga tarpukario kurortiniams pastatams. Utilitariai modernizmo estetikai artimame pastate įrengta 16 poilsio kambarių, pirmajame aukšte – erdvus valgomasis ir atvira terasa. Tikėtina, jog dėl tam tikrų organizacijų reprezentacinių tikslų, daugelyje valdiškų vilų didelis dėmesys buvo skiriamas aplinkos tvarkymui, parkų ir poilsio zonų įrengimui. F. Bielinskio projekte kruopščiai suplanuoti betoninėmis plytelėmis grįstų takų ir žolynų plotai, vilos fasadą su valgomuoju juosia įspūdinga pusapvalė kerpama gyvatvorė.

Viltė Migonytė

 


[1] Gražėja miestas. Lietuvos aidas, 1936 m. gegužės 11 d., p. 6.

[2] Zarasai turėtų pasiekti Palangą. Lietuvos žinios, 1935 m. balandžio 27 d., p. 7.

[3] Profesinės sąjungos Lietuvoje ir pasaulyje. Istorija ir dabartis. Prieiga per internetą: http://www.anarchija.lt/teorija/831-profesines-sajungos-lietuvoje-ir-pasaulyje-istorija-ir-dabartis [žr. 2014-12-29].

[4] LCVA, f. 1622, ap. 4, b. 554.

[5] Zarasai. Lietuvos žinios, 1936 m. balandžio 27 d., p. 6.

 

Architektai / Inžinieriai:
Metai:
1935 - 1936
Teritorijos:
Atgal į sąrašą